Дефиниране на структура [Първи стъпки с ELITECAD]

Какво е структура в ELITECAD и как да я дефинираме?

В това кратко видео ще ви покажа как да дефинирате първата си структура в ELITECAD.

Създаваме нов проект. Още в началото ELITECAD ни кара да дефинираме структура. Всички обекти в ELITECAD принадлежат към даден етаж, който принадлежи към дадена структура, освен когато изрично ги създаваме без етаж или извън структура.

 

Цъкаме new и кръщаваме нашата структура House1 например. Цъкаме Apply и автоматично ни прехвърля в менюто Height selection, където трябва да въведем вида и броя на етажите и тяхната височина. Решаваме, че ще имаме 1 подземен етаж, 1 приземен, 2 нормални етажа и 1 тавански.

 

Променяме височината на приземния етаж от 240 на 3м, защото иначе е бетер ново строителство. Останалите етажи ги слагаме по 2.70. 

Цъкаме Apply и ELITECAD ни генерира разрез на сградата, която току що дефинирахме.

Цъкаме ОК, Yes и сме на пред празна работна площ.

Сега ни остава само да направим външния контур на сградата.

Запомнете, че когато чертаете в  ELITECAD не задържа левия бутон на мишката. 

Цъкаме веднъж и натискаме TAB, за да въведем стойност за разстояние в сантиметри. Все пак няма да чертаем на око.

Въвеждаме и 900 сантиметра зЦъкаме ОК, Yes и сме на пред празна работна площ.а другата страна на полигона. 

 

За направим долната страна колкото горната, ще направим референта точка, като само задържим курсора на мишката за 2 секунди. Готово. Вече курсорът прилепва към вертикалната линия минаваща през тази точка.

Готови сме с полигона. 

 

Сега цъкаме на Create Structure. Избираме от предефинираните типове стени и плочи. 

В това поле задаваме плочите да започват с 10 см по-навътре от фасадата.

ОК и сега остава само да цъкнем върху контура, който начертахме преди малко.

ELITECAD винаги ни подсказва тук, ако очаква действие от наша страна. 

Цъкаме и хоп вече вдигнахме дефинираната от нас сграда с всички етажи, слоеве на стените и плочите. Всичко, което сме задали преди това. 

 

С Ctrl+D пускаме текстурите. Можем да разгледаме модела. 

Ctrl + Space ни връща в поглед отгоре на работната площ.

Отново Ctrl+D за да се върнем в чертеж.

 

В етажния мениджър можем да видим етажите на нашата структура. Важно е винаги да избираме правилния етаж, в който искаме работим, но затова в някое друго видео.

 

Списъкът с layer-те се генерира автоматично и всеки обект се причислява пък правилния такъв. Стени към стени, плочи към плочи, покрив към покрив. Ние можем да разширяваме този списък с нови слоеве или групи от слоеве.

Тези със зелена иконка отпред съдържат обекти, а този с оранжева и моливче е избраният в момента за редактиране.

 

Сега ще направим покрив на нашата сграда. За целта първо ще си пуснем 4 помощни линии на 60см от въшните стени, за да ни е по-лесно. Избираме най-горния етаж от мениджъра с етажи. 

От конструктивните елементи избираме покрив. Можем разгледаме параметрите на покрива по-подробно и да редактираме какви слоеве ще има. Правим слоят за керемидите да е 3см например.

Окей. Чертаем контура по помощните линии. След това ELITECAD очаква от нас да му кажем къде е първата точка от билото. Избираме средата на едната страна, после средата на другата страна.

След това трябва да въведем точка от покрива където височината на помещението е 80см. Например тук в ъгъла. Цък и готово.  Покривът е готов. Както при всеки друг параметричен елемент, можем да го променяме по всяко време. Да променим височината или наклона на покрива.

 

До тук сме начертали 2 правоъгълника на кръст, а вече имаме цяла сграда с всички видове слоеве на стените и покрива. Това е защото ELITECAD е параметрична архитектурна програма. По този начин самото чертане е много по-малко.

 

В следващите видеа ще видите колко се лесно се поставят врати, прозорци и вътрешни стени.

Ако искате и вие да се пробвате, свалете тестовата версия от нашия сайт elitecad.bg. Там ще намерите видео и pdf уророци, примерни проекти и още много. Ако има въпроси, пишете ни в чата на сайта! Довиждане!