Външни стени [Първи стъпки с ELITECAD]

Как се правят външни стени в ELITECAD?

 

В това видео ще разгледаме външните стени в ELITECAD, основните настройки и как да си запазим наши типове.
Последвайте ни в YouTube и Facebook, за да научавате за новите клипове.
Да започваме.

В това празно работно поле съм направил няколко от предефинираните в ELITECAD типове стени. Има външна стена с изолация, каменна стена, бетонова стена, тухлена стена.

Всичко е много хубаво, но искаме да направим стена с наши си параметри. Както ви показах във видеото за конструктивни елементи и контури, настройките на даден елемент се показват в горния toolbar, а за подробните настройки цъкаме на иконката с P.

Отваря се прозорец с параметрите на стената. В дясната част на прозореца виждаме слоевете на стената и дебелината на всеки слой. В случая имаме 20см тухли и 16см външна топлоизолация.

От първото dropdown меню избираме от предефинираните в ELITECAD типове стени. Второто dropdown меню показва в кой layer ще се създаде стената. В случая Wall.

С това меню избираме за редакция даден слой. Можем да го избираме и в графичното представяне.

В следващото поле се редактира дебелината на слоя. В България стандартът за външна стена с топлоизолация е с 25 см тухли, не с 20, затова правим слоят да е 25см.

Тази опция показва, че слоят е основният за стената. Това е важно за правилното пресичане при връзката на две или повече стени.

След това има меню материал, което е свързано с начина на изобразяване в чертежа или т.нар. Щрихи или hatch-ове. За тях ще говорим по-натам във видеата.

В това поле се въвежда материал или цвят за графичното изобразяване. В ELITECAD има предефенирани множество материали, напълно достатъчни реалистични визуализации. Ако искате можете да си направите и ваши си.

Изолацията на стената виждаме, че е 16см, но за България да кажем стардартно е 10см. Обикновено стиропор лепен на топки и недюберитан, но това друга тема. Правим слоя 10 см.

Можем да добавим и един слой за мазилка, ако искаме. Правим го 1см. Ще сложим и материал за мазилка.

Супер, вече имаме стандартна за България стена 25см тухли с 10см изолация.

За да не правим тези настройки всеки път, можем да си запазим този стена . Пишем името Exterior Insulation примерно 25_10 и от Record цъкаме Save.

Супер, ето я нашата стена. Хайде сега да направим структура с тази стена. Ако не сте гледали видеото за създаване на структура, можете да го направите, за да разберете по-подробно как се прави стуктура.

Правим си контур на сградата, нова структура, задаваме етажите и даваме create structure с този контур. От менюто избираме нашата стена, която си запазихме по-рано.
В настройката за плочите, можем да кажем те да са 11см по-навътре от външния контур на сградата. Тухлите се зидат до ръба на плочата, а топлоизолацията покрива всичко.

ОК и цъкаме върху контура. Готово. Вдигнахме сграда със зададената от нас външна стена. Разбира се можем да я променим по всяко време.
В следващото видео ще разбере защо оставихме вътрешните стени неизмазани, а не добавихме слой мазилка и за тях.
В чертежа можем да проверим дали плочите идват до където трябва.
За да ви го покажа в 3D, ще дръпна горните слоеве на стената.

Ето. Тухлите са на равно с плочата, горните слоеве покриват цялата фасада. За още по интересно, ще пусна виртуалната разходка, за да го видя съвсем от близо.

Това беше за външните стени стени.