Вътрешни стени [Първи стъпки с ELITECAD]

Как се правят вътрешните стени в ELITECAD?

В това видео ще ви покажа как се правят вътрешни стени в ELITECAD.
Ако искате и вие да се пробвате, свалете демо версията от ELITECAD.BG
Абонирайте се за канала, за да сте в час с новите обучителни видеа.
Да започваме.
За целта на демонстрацията съм направил една проста къщурка малко приличаща на хамбар. Има поставени прозорци и входна врата, но ако погледнем вътре си е цял физкултурен салон. Няма вътрешни стени, няма нищо. Сега ще ви покажа колко лесно ще направим вътрешните стени.
За да ми е по-лесно, преди да започна да чертая стените, ще си пусна водещи линии. Това не е задължително, но така е по-лесно.
Избирам инструмента за паралелни линии. В полето въвеждам разстоянието от най-близката линия, на която искам да направя успоредна водеща линия. Малко сложно за обяснение с думи, но много лесно на практика.
Въвеждам 400см и цъкам близо до стената. И хоп имам успоредна водеща линия точно на 4 метра от стената. Цък и имам още една на другата стена. Айде още една на дясната стена и още една на 3 метра.
Продължавам да разработвам разпределението, което искам да постигна. Пак казвам, че тези водещи линии не са задължителни, можем направо да започнем да чертам стените и да задаваме разстоянията с интелигентния курсор.

След като си направих водещите линии, да видим сега какви стени ще правим.

Вътрешните стени в България обикновено се правят с тухли 12см.
Като слоеве задавам само тухлите, не слагам мазилки или друго. Ще видите по-натам защо.

Правя си стената по зададената водеща линия. Курсорът прилепва към водещи линии, други стени, пресечни точни и тн.
Правя си стената и в края цъкам два пъти за край.
След това имам избор дали стената да е от едната страна на направената линия, от другата или по средата. Местя мишката, за да променя посоката и цъкам, за да потвърдя.
Продължавам с другите стени.
Ако някъде сбъркам, няма никакъв проблем. Взимам си точката и я премествам.
Сега ще сменя вида на стената и ще направя една преградна стена от гипсокартон. Готово.

Направих стени, мога да премахна водещите линии, защото не ми трябват.
Готови сме със стените. Мога да поставя врати за помещенията.
Тук виждам, че нямам място за врата. Няма проблем, премествам прозореца, премествам стената и всичко е точно.
По всяко време мога да премествам и редактирам вътрешните стени. А когато в тях има врати, прозорци или други обекти, всичко се пресмята автоматично и те се местят заедно с тях.
В следващите видеа ще ви покажа по на подробно за вратите и не на последно място за помещенията или Rooms в ELITECAD, защото подовите настилки, замазките, покритията на стените и много други настройки се правят в инструмента за помещения.
И тъй като проектирам в ELITECAD, винаги мога да пусна режим на виртуална разхода, за да погледна помещенията през очите на реален човек. Мога да се разходя из къщата, която току що направих. Но тъй като аз все още съм в архитектурната програма, мога да си проектирам ей както си се разхождам.
Например този прозорец ми изглежда нисък, я да го направим 160см. Хоп и готово. И продължавам с разходката. Я да направя и другите прозорци по 160см. Направо ще копирам параметъра за останалите.

Това беше встъпително видео за вътрешните стени, което да ви помогне да започнете да проектирате с ELITECAD.